VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Tágulási tartály: miért olyan fontos a mindennapokban?

Nyitólap   »   Blog   »   Tágulási tartály: miért olyan fontos a mindennapokban?
2020. Január 9.

Tágulási tartály: miért olyan fontos a mindennapokban?

Otthonaink fűtési rendszereit óriási nyomás alatt használjuk a fűtési szezonban. A háztulajdonosok igényinek megfelelően a fűtőrendszernek az energiát, a hőt és a vizet kell felosztania megfelelően a levegő hőmérsékletének megváltoztatására, valamint a kagylókban, zuhanyzókban és fürdőszobákban történő felhasználásra. 

Ezekben az esetekben sokan egy fontos elemre mutathatnak, ha egy kérdés merül fel - a kazánra. De a folyamat más kritikus alkotóelemei is a radar alá kerülhetnek, hiszen ugyanolyan fontos szerepet töltenek be. Ezek pedig a tágulási tartályok. 

A tágulási tartályok fontosságának kiemelése érdekében összeállítottuk ezt a remélhetőleg információ dús tájékoztatót mindazok számára, akik még csak most ismerkednek a fűtési rendszerekkel és azok alkotó elemeivel.

Mik azok a tágulási tartályok és milyen a belsőjük?

Ez az első és legfontosabb kérdés. A tágulási tartályok kicsi acéltartályok, amelyeket egy gumimembrán oszt fel két részre. A gumi egyik oldalát levegővel vagy nitrogénnel, a másik részét vízzel töltik fel. 

Mi a tágulási tartály célja?

Az otthonunk akár egyetlen nap alatt is sok-sok fűtési cikluson esik keresztül a téli szezonban. Ha mindezek mellett igény  van a forró vízre is, akkor különös figyelmet kell szentelni az ezzel járó veszélyekre. 

A felmelegedett víz tágulni kezd a fűtési rendszerben, ami nyomást okoz az egész rendszerre. Mielőtt ez megtörténik otthonának zárt vízmelegítő rendszerét fel kell szerelni egy tágulási tartállyal, hogy képes legyen kezelni a melegítés által keletkezett plusz nyomást.

A tágulási tartályok gumi membránjaiknak és külső acél felületüknek köszönhetően képesek kibírni a hőtágulást megakadályozva a rendszer meghibásodását.

Miért olyan fontos a tágulási tartály?

Bizonyos vízmelegítő rendszerekben a tágulási tartályok feltétlenül szükségesek. A zárt fűtési rendszerek némelyike különösen érzékenyek a nyomás hirtelen megnövekedésére. A nyomásnövekedés elleni küzdelem egyetlen hatékony módja egy expanziós tartály alkalmazása. A tágulási tartály elhanyagolása miatt fennáll a veszélye annak, hogy nemcsak a vízmelegítő kazán, de maguk a vízvezetékek is károsodhatnak.

Nem szabad alábecsülni annak fontosságát, hogy a tágulási tartály pontosan megfeleljen a fűtési rendszer specifikációinak. Szerencsére az összes termékleírás részletekkel van feltüntetve, és elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy meg tudja határozni az otthona számára legmegfelelőbb terméket. A legjobb módja, a tágulási tartály vásárlásának, ha érdeklődik szakembereinknél vagy konzultál egy tapasztalt fűtésszerelő szakemberrel.



Megosztás másokkal: