VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Tágulási tartály: miért olyan fontos a mindennapokban?

2020. Január 9.

Tágulási tartály: miért olyan fontos a mindennapokban?

Otthonaink fűtési rendszereit óriási nyomás alatt használjuk a fűtési szezonban. A háztulajdonosok igényinek megfelelően a fűtőrendszernek az energiát, a hőt és a vizet kell felosztania megfelelően a levegő hőmérsékletének megváltoztatására, valamint a kagylókban, zuhanyzókban és fürdőszobákban történő felhasználásra. 

Ezekben az esetekben sokan egy fontos elemre mutathatnak, ha egy kérdés merül fel - a kazánra. De a folyamat más kritikus alkotóelemei is a radar alá kerülhetnek, hiszen ugyanolyan fontos szerepet töltenek be. Ezek pedig a tágulási tartályok. 

A tágulási tartályok fontosságának kiemelése érdekében összeállítottuk ezt a remélhetőleg információ dús tájékoztatót mindazok számára, akik még csak most ismerkednek a fűtési rendszerekkel és azok alkotó elemeivel.

Mik azok a tágulási tartályok és milyen a belsőjük?

Ez az első és legfontosabb kérdés. A tágulási tartályok kicsi acéltartályok, amelyeket egy gumimembrán oszt fel két részre. A gumi egyik oldalát levegővel vagy nitrogénnel, a másik részét vízzel töltik fel. 

Mi a tágulási tartály célja?

Az otthonunk akár egyetlen nap alatt is sok-sok fűtési cikluson esik keresztül a téli szezonban. Ha mindezek mellett igény  van a forró vízre is, akkor különös figyelmet kell szentelni az ezzel járó veszélyekre. 

A felmelegedett víz tágulni kezd a fűtési rendszerben, ami nyomást okoz az egész rendszerre. Mielőtt ez megtörténik otthonának zárt vízmelegítő rendszerét fel kell szerelni egy tágulási tartállyal, hogy képes legyen kezelni a melegítés által keletkezett plusz nyomást.

A tágulási tartályok gumi membránjaiknak és külső acél felületüknek köszönhetően képesek kibírni a hőtágulást megakadályozva a rendszer meghibásodását.

Miért olyan fontos a tágulási tartály?

Bizonyos vízmelegítő rendszerekben a tágulási tartályok feltétlenül szükségesek. A zárt fűtési rendszerek némelyike különösen érzékenyek a nyomás hirtelen megnövekedésére. A nyomásnövekedés elleni küzdelem egyetlen hatékony módja egy expanziós tartály alkalmazása. A tágulási tartály elhanyagolása miatt fennáll a veszélye annak, hogy nemcsak a vízmelegítő kazán, de maguk a vízvezetékek is károsodhatnak.

Nem szabad alábecsülni annak fontosságát, hogy a tágulási tartály pontosan megfeleljen a fűtési rendszer specifikációinak. Szerencsére az összes termékleírás részletekkel van feltüntetve, és elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy meg tudja határozni az otthona számára legmegfelelőbb terméket. A legjobb módja, a tágulási tartály vásárlásának, ha érdeklődik szakembereinknél vagy konzultál egy tapasztalt fűtésszerelő szakemberrel.Megosztás másokkal: