VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Milyen szivattyú típust mikor érdemes választani?

Nyitólap   »   Blog   »   Milyen szivattyú típust mikor érdemes választani?
2019. Február 13.

Milyen szivattyú típust mikor érdemes választani?

A szivattyúk ma már napjaink elengedhetetlen részét képezik. Gyakran esik rájuk a választás a ház körül, de ipari méretekben is számos típus szolgálja a gyors munkavégzést. Az uszodákban, élményfürdőkben éppen úgy találkozhatunk a szivattyúkkal, mint a hotelekben. Segítségükkel folyadékot mozgathatunk egyik helyről a másikra, de a fűtés érdekében is gyakran alkalmazásra kerülnek azok.

De mégis milyen márka és típus mellett érdemes letenni a voksot? A választás néha már csak azért sem egyszerű, mert a szakmai portálokon olyan szakzsargont használnak, ami a laikus ember számára kicsit sem érhető. A megfelelő szivattyú megtalálása már csak azért is lényeges, hogy ne vegyünk igénybe több energiát, mint amire szükség lenne. Gyakori probléma, hogy nagyobb teljesítménnyel működő darabok kerülnek beépítésre, mint amilyenek ténylegesen szükségesek. Ez a környezetvédelmi szempontok mellett az anyagiak miatt sem elhanyagolható.

Centrifugális vagy csúszólapátos típus?

Alapvetően centrifugális mozgással bíró változat érhető el napjaink kínálatában, és olyan típusok, amelyek forgó alkatrészeket használnak fel a szivattyúzáshoz. A centrifugálisan működő változatokat legegyszerűbben úgy írhatnánk le, ha a repülőgépek motorjaira asszociálunk. Ezek a típusok főként alacsony viszkozitású folyadékokhoz bizonyulnak remek választásnak. Ilyen a víz, tehát a kertben jó döntés lehet ez a fajta. A másik típus esetében úgynevezett csúszólapátok munkálkodnak a szivattyúzáson, és ez kifejezetten a nagy viszkozitással rendelkező folyadékokhoz javasolt.

Levegővel működtetett szivattyúk

Megtalálhatóak a kínálatban olyan szivattyúk is, amelyeket főként ipari területeken használnak. Ezek a levegővel működtetett szivattyúk sűrített levegőt használnak fel. Ez mozog az egyik kamrából a másikba, és így kerülnek mozgásba az olyan folyadékok, mint például az olaj, a benzin, a különféle ételek, italok.

Nyomásfokozó szivattyúk a háztartásokban

Alkalmanként háztartási környezetben is esik a választás a nyomásfokozó szivattyúkra. Ezek olyan rendszereknél bizonyulnak megfelelőnek, amelyek nyomásemelkedést igényelnek (pl.a hálózati víz nyomása kevés). Tipikusan ilyen az ivóvízelosztó rendszer, mint például a WC-k és csapok üzemelése.

Természetesen napjaink szivattyú választéka nem merül ki ennyiben, hiszen kondenzációs szivattyúk, adagoló szivattyúk, sőt, akár az egészségügyben használatos típusok is megtalálhatóak a gyártók kínálatában.



Megosztás másokkal: