VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A világ leglátványosabb szökőkútjai

Nyitólap   »   Blog   »   A világ leglátványosabb szökőkútjai
2018. Június 14.

A világ leglátványosabb szökőkútjai

A víz éltető elemünk, de nem csak fogyasztásával használhatjuk ki előnyös tulajdonságait, hanem akkor is, ha dekorációról és turistacsalogató látványosságokról van szó. A történelem során számos, ma már világhírre szert tett szökőkút épült, de ma is korszerű és igényes megoldások látnak napvilágot a Föld minden pontján. A megfelelő szivattyúk használatával pedig kifogástalanná tehető a szökőkutak működése.

1140 méter hosszú színes csoda

Dél-Koreában, Szöulban található a Moonlight Rainbow névre hallgató szökőkút, amely a Han folyó vizét hasznosítja, és több tízezer lámpa világítja meg az egészet. A világrekordnak számító hosszúság már alapvetően rendkívül látványos, és az 1140 méterhez még hozzájön az a 380 fúvóka és 38 szivattyú, amelyek perceként körülbelül 200 tonna vizet mozgatnak meg. A monumentális méretű szökőkút kétségkívül a turisták kedvencének számít.

A világ legnagyobb barokk szökőkútja

Kevésbé modern, ám barokk jellegénél fogva annál különlegesebb a Rómában megtalálható Trevi-kút. Az 1762-ben épült városépítészeti elem a világ legnagyobb barokk szökőkútjaként számon tartott és több millió turista érkezik hozzá minden évben, hogy megcsodálják a mitológiai eredetű görög istenekkel és lényekkel dekorált kompozíciót. A szökőkutak rendszerint arra csábítják látogatóikat, hogy érmét dobjanak azokba, remélve, a jövőben még visszatérnek a helyszínre. Nincs ez másként a Trevi-kút esetében sem. Itt azonban a lopások megakadályozása és a szegények támogatása érdekében gyakran összegyűjtik az érméket a kútból. Naponta körülbelül 3000 euró landol a szökőkút vizében, ami sokat elárul annak népszerűségéről.

Különleges megoldás könyvdekorációval

Kialakításánál és dekorációjánál fogva igazi különlegességnek számít az Egyesült Államokban, Cincinnatiben megtalálható szökőkút, amely a helyi főkönyvtár előtt kapott helyet. Michael Frasca alkotását 1990-ben adták át, és stílusosan, hatalmas könyvek tetejéről csobog alá a víz. A kétségkívül szívmelengető alkotás látványában sem utolsó, és olyan értékekre is felhívja a figyelmet, amelyek napjainkból lassan már kiveszőben vannak.

Cikkünkben a teljesség igénye nélkül igyekeztünk sorra venni a világ néhány népszerű szökőkútját, de a listát folytathatnánk például a Dubai-ban látható Búvárok szökőkútjával, vagy a vitorlásra emlékeztető spanyolországi műremekkel is, amely a Malvarossa strand igazi különlegességének számít.



Megosztás másokkal: