VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Esettanulmány: hogyan segíti elő a Sochi bobpálya sikerességét a csőszivattyú?

Nyitólap   »   Blog   »   Esettanulmány: hogyan segíti elő a Sochi bobpálya sikerességét a csőszivattyú?
2018. Március 29.

Esettanulmány: hogyan segíti elő a Sochi bobpálya sikerességét a csőszivattyú?

Amikor téli sportokról van szó, akkor vannak olyan feltételek és követelmények, melyeknek érvényesülése nélkülözhetetlen a biztonság és a kivitelezhetőség érdekében. Számos sportág megköveteli, hogy a szükséges körülményeket mesterségesen állítsák elő, vagy ha nem is teljes mértékben így történik, de a technika újdonságaival rásegítsenek a tökéletes feltételek megteremtésére. A gyakran szükséges jég és hó előállításakor nem csak az egyes sportágak jellegével kell számolni, hanem a környezeti hatásokkal is. Előfordul, hogy túl sok nedvesség kerül a pályára, vagy a hőmérséklet-ingadozás nyomja rá bélyegét a feltételekre. Nincs ez másként a Sochi bobpálya esetében sem, melynek kapcsán biztonsági előírások is megkövetelik, hogy kifogástalan állapotban legyen az a rendezvények ideje alatt.

A Kaukázus lábánál fekvő város a turisták számára igazi paradicsomnak bizonyul, ugyanis a nyári hónapokban a parton kitűnő hőmérséklet várja a vendégeket, télen pedig a havas hegycsúcsok kínálnak remek szórakozást. A szubtrópusi klíma miatt azonban korántsem biztos, hogy a téli sportokhoz ideális lesz a hegyvidéki környezet. Annak érdekében tehát, hogy a hó és a jég szempontjából is megfeleljen a követelményeknek a vidék, mesterséges segítség is aktuálissá válhat.

A csőszivattyú minőségének fontossága

A hó-és jéggyártás során nélkülözhetetlen a tiszta víz folyamatos és megbízható áramoltatása. Ehhez speciális szivattyúkat használnak, melyek nem csak teljesítmény, de megbízhatóság terén is kifogástalanul működnek. Ez utóbbi azért is nagyon fontos, mert ha leáll a víz áramoltatása, az veszélybe sodorhatja a versenyzőket, a verseny eredményeit, és így a helyszín, mint rendezvények szempontjából ismert terület hírnevét is.

A folyamatosan történő jég előállítására egy profi csapatot kértek fel, amelynek tagjait igencsak nagy kihívás elé állította a feladat. A bobpálya 836 méteres magasságból indul, és másfél kilométer hosszan kanyarog, összesen 17 görbét leírva. Az eredetileg betonból épített pályát kellett tehát jéggel bevonni, hogy azon a versenyzők akár 120 km/h sebességgel tudjanak majd száguldani. Fontos volt, hogy a vízminőségre is hangsúly helyeződjön a folyamatosság mellett, hiszen egyes ásványi anyagok vízben való jelenléte befolyásolhatja a kapott jégminőséget. A többszivattyús rendszereknek és a maximális megbízhatóságnak hála a feladat kiválóan megoldható volt, ebben pedig az alkalmazott csőszivattyúk minősége nagyon fontos szerepet játszott.  Megosztás másokkal: