VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

A hosszú élet titka - Avagy a kerti kutak téliesítése

2015. December 8.

A hosszú élet titka - Avagy a kerti kutak téliesítése

A csatornázást megelőzően a kerti kutak voltak a vízszerzés praktikus módszerei, ezeket használták öntözésre és a kert gondozására. A közművesítés hatására azonban ez a remek gyakorlat folyamatosan kiveszett a mindennapokból. Egyre kevesebb kutat ástak, a korábban elkészülteket pedig használaton kívül helyezték.

Egészen mostanáig

A kerti kutak újra egyre elterjedtebbek. Ez nem is meglepő, hiszen nemcsak takarékosak, hanem tiszták és környezetbarátok is. A nagyobb kertek tulajdonosai hamar belátták, hogy a kútásás igen remek befektetés, hiszen a költségek rövid időn belül megtérülnek. Így lényegében nem is kérdéses, hogy elődeink eme „találmánya” a mai korban is megállja-e a helyet.

Amennyiben gondoskodunk a működéséről

A tél közeledtével a hőmérséklet is hűvösebb, a hőmérő higanyszála egyre többet marad majd nulla fok alatt. A fagy azonban olyan károkat okozhat, amelynek hatására a kutak tulajdonosainak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk – a víz befagyásának következtében a telepített eszközök súlyos károkat szenvedhetnek. A téliesítésre pont azért van szükség, hogy mindezektől megóvjuk a kerti kutakat, a medencéket és a kerti tavakat.

Mikor és hogyan?

A téliesítést érdemes már az őszi munkálatok befejezése után elkezdeni, de természetesen ez nem feltétlenül szükséges. A legfontosabb, hogy a kerti tó, a kút illetve a medence a fagy beálltakor már felkészülten várja a „megpróbáltatásokat”.

A felkészítést a csapok elzárásával kezdjük, a kutak esetében pedig feltétlenül gondoskodjunk a szivattyú üzemen kívül helyezéséről is. Ez ugyanis nem szívleli a fagyos környezetet, éppen ezért mindenképp helyezzük biztonságba és távolítsuk el belőle a vizet (még a szívócsőből is).

Mert különben komoly problémákra számíthatunk

A szivattyúk téliesítésére feltétlenül ügyelnünk kell, hiszen ha víz marad a szerkezetben, akkor komoly gondokkal kell majd szembenéznünk. Ez ugyan nem teszi tönkre teljesen az eszközt, de könnyen előfordulhat, hogy kizárólag a víz felmelegedése után tudjuk csak használni – ez pedig igen komoly kiesést jelent.

A kerti kút rendkívül praktikus kiegészítője az otthonoknak, hiszen gazdaságos, tiszta és környezetbarát megoldás. Ha sokáig szeretnénk élvezni az előnyeit, akkor a hideg közeledtével mindenképp téliesítenünk kell, amelynek során a szivattyúkra is különös figyelmet kell fordítanunk.

 Megosztás másokkal:

Hozzászólások