VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Mi fán terem a csőkút és hogyan hozzuk fel a mélyéről a vizet?

2016. Október 11.

Mi fán terem a csőkút és hogyan hozzuk fel a mélyéről a vizet?

A fúrt kutaknak több fajtája ismert, attól függően választanak a tulajdonosok és a szakemberek a különböző méretű és mélységű kutak közül, hogy milyen mélyre kell lefúrni a talajban, hogy jó minőségű vizet találjanak. A fúrt kutak technológiáját általában nagyobb mélységben található vízlelőhely esetén alkalmazzák, de nem kizárt kisebb mélységű fúrt kút kialakítása sem. Egy fúrt kút mélyéről többféle eljárással hozható fel a víz. A fúrt kút kizárólag azokon a helyeken telepíthető, ahol a vízadó réteg jó áteresztőképessége biztosított. Ekkor szolgáltat a kút elegendő vízhozamot, azonban bizonyos mértékben a vízáteresztő-képesség növelhető. Nagyobb vízigény esetén ezekben az esetekben a szűrözött csőszakaszt kavicsköpennyel veszik körbe. Ezzel növelhető a kút hatékony átmérője, aminek következtében a kitermelhető vízhozam is exponenciálisan megnövekedik.

A fúrt kút készítése

A fúrt kút a legtöbb esetben egyrétegű béléscsővel készül, és attól függően nevezhetjük máshogy, hogy milyen mélységben éri el a vízréteget. Van a fúrt kutaknak egy speciális fajtája, ami úgynevezett száraz fúrási eljárással készül.Száraz fúrási eljárás során úgynevezett szakaszos fúrási módszert alkalmaznak a szakemberek. Ez egy öblítés nélküli eljárás, amely során a fúrás következtében keletkezett furadékot iszapolóval, továbbá csiga-, mag-, vagy kanálfúróval hozzuk fel a felszínre. Ilyen eljárást használnak a kutatófúrások alkalmával, valamint a kavicsteraszokra telepített kutak esetében is.Ezzel az eljárással készülnek a csőkutak is, amely megnevezés alatt a 30 méternél kisebb mélységű kutakat értjük.

A csőkutak

A csőkútban tározott vízmennyiség nem számottevő, ezért csak abban az esetben indokolt a telepítése, ha a vízadó réteg folyamatosan biztosítani tudja a legnagyobb vízigénynek megfelelő vízmennyiséget. Ezért telepítik általában a felszínhez közelebb eső, durva szemcséjű (kavics, homok tartalmú) vízadó rétegbe, ezek ugyanis rendszerint jó vízadó képességű közegek. Az ilyen rétegekben több irányból történik a vízpótlás, ezért nincs szükség különösebb mennyiségű tározott vízre. Irány- és szűrőcsövet építenek be a csőkút készítésekor, előbbire azért van szükség, hogy a felszíni csapadék, valamint a különböző szennyező anyagok ne juthassanak a kútba. A néhány méter mélyre lefúrt iránycső elhelyezését követően - amely nevét onnan kapta, hogy a kút irányát, vagyis függőlegességét is biztosítja – egy kisebb átmérőjű fúróval folytatódik a fúrás.A béléscső gondoskodik arról, hogy a furat nehogy beomoljon, ez gyakorlatilag egy ideiglenes védőcsőként funkcionál. A béléscső egészen addig fontos, amíg nem kerül a furatba az úgynevezett szűrőcső, ezután a béléscsövet visszahúzzák. A szűrőcső egy perforált cső, amelynek perforált szakaszát – a talajviszonyok függvényében – szitaszövet borítással is elláthatják. Amennyiben finomabb szemcséjű a vízadó réteg, úgy a béléscső visszahúzása során a szűrőcső, illetve a béléscső közé gyakran helyeznek úgynevezett szűrőkavicsot. A furat mélyén legalább 5 méter mélyen helyezkedik el az iszapzsák nevű csőszakasz, ez a kútba kerülő homokszemcsék ülepítésére szolgál.

Speciális csőkútszivattyúk

A harmincas éveiket taposók és persze az ennél idősebbek még bizonyára jól emlékeznek a vidéken és a kertvárosi övezetben régen egyeduralkodó nyomós kutakra. Biciklizés, vagy focizás után „életmentő” volt az ilyen kutak jelenléte – hivatalos nevükön közkifolyók -, ma már sajnos azonban szinte csak elvétve találkozunk ezekkel az utcadísznek sem utolsó berendezésekkel. 

Az ilyen karos, nyomós kék kutak sok helyen csőkutak tetején „ültek”, innen nyerte a vizet az utca szomjas népe. Ezek a kutak nemcsak az utcán, hanem a kertekben is népszerűek voltak, sokan azonban ma már azért nem használják ezeket, mert a kutak elavultak, rozsdásak lettek. Kicserélni ezeket az öntöttvas szerkezeteket nem olcsó, és egyesek szerint nem is kifizetődő mulatság, de van megoldás a régen kifúrt csőkutak megmentésére, gazdaságos hasznosítására. A Szivattyú Webáruház kínálatában többféle Pedrollo csőkútszivattyút ajánlunk kedves vásárlóink figyelmébe attól függően, hogy milyen mélységű és természetesen milyen vízhozamú csőkútról van szó.Ezeknek a szivattyúknak minimálisa a karbantartási-igényük, hiszen zord körülmények közé, a magas homoktartalmú víz (max. 150g/m3) szállítására tervezték. Ideális háztartási célokra, öntözésre, de ipari felhasználásra is alkalmazható.Megosztás másokkal: