VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Medence télesítés: így készülj a zord télre!

Nyitólap   »   Blog   »   Medence télesítés: így készülj a zord télre!
2016. Október 22.

Medence télesítés: így készülj a zord télre!

A kerti medence sem bírja ki a hosszú tele mindenféle gondviselés nélkül, és az sajnos nem elég, ha valaki időben leereszti a vizet a medencéből és letakarja azt. És hogy mégis mit keres a Szivattyú Webáruház blogján egy olyan cikk, ami a medencék téli felkészítéséről szól? Nagyon egyszerű: minden medencéhez tartozik egy vízforgató szivattyú, és tapasztalataink szerint egyre több családi kert rendelkezik saját úszómedencével, amiknek a szivattyúi kapcsán tőlünk kérnek tanácsot. A téliesítést hiba lenne szükséges rosszként felfogni, úgy kell rá tekintenünk, mint kötelező óvintézkedésre. Az alapos és szakszerű téliesítési munkálatok elvégzése nélkül ugyanis a tavaszi/nyári nyitányra csak komolyabb javítási költségek árán láthatnánk neki, de az sincs kizárva, hogy a medence, vagy a gépészet teljes cseréjével kéne számolnunk.

 

Miről is van szó ilyenkor?

 

A téliesítés célja nem más, mint hogy a téli fagyokat úgy vészelje át a medencénk, hogy ne kelljen azon aggódnunk, hogy mi lesz vele, miután elolvad a hó. A téliesítés során a medencetest és a burkolat megóvására, a medence gépészeti részeinek védelmére, valamint a különböző csövek és szerelvények szétfagyás elleni védelmére egyaránt gondolunk. Nagyon fontos kiemelnünk, hogy a téliesítési munkálatokat csak akkor szabad elvégezni, ha a medence vizének hőmérséklete tartósan 15 °C alatt van. Az ennél magasabb hőmérsékletű vízben ugyanis nagy esély van arra, hogy elszaporodnak a különböző mikroorganizmusok, ami egyértelműen káros lehet az egészségünkre és persze a medencének sem tesz jót.

 

Téliesítés lépésről-lépésre

 

A medence és a csövek felkészítése a hideg időre:

 

·        Piszkos vizű medencét nem lehet téliesíteni, ezért legelőször ki kell takarítanunk a medencét. Elő a porszívóval és a hálóval, legyen a víz kristálytiszta!

·        A tisztítás nélkül a víz bealgásodhat, de a vízkőkiválás is komoly problémákat okozhat.

·        A medence vízszintjét a szkimmer, vagyis a vízszűrő nyílás alá kell eresztenünk.

·        A vízszint csökkentése után elengedhetetlen a vízvonal teljes körű megtisztítása a már fentebb említett okok miatt.

·        Nemcsak dolgos kezekre, hanem a megfelelő vegyszerekre is szükségünk lesz a téliesítés során: a zsíros szennyeződések ellen lúgos tisztítószerekre lesz szükségünk, míg a savas kémhatású vegyszereket a makacs vízkőlerakódások ellenszereként javasoljuk.

·         Az úgynevezett fagydugóval fogjuk a befúvókat szigetelni, célszerű ekkor elvégezni a csövek víztelenítését is. A fagydugóra azért van szükség, mert a tél során is gyakran előforduló hőmérséklet-ingadozás következtében, nélküle könnyedén nedvesség juthatna a csövekbe enyhébb időjárás esetén. Ez a nedvesség természetesen rögtön megfagy a következő hidegebb időszakban, ez pedig kárt tehet a csőben.

·        A fagytestek szabályos elhelyezésével biztosítjuk, hogy a fagypont alatti hőmérséklet hatására táguló víz ne tegyen kárt a medencetestben. Amikor a fagy hatására a víz szilárdul és nő a térfogata, akkor az összefűzött fagytestek zsugorodnak. A fagytesteket hosszanti és keresztirányban kell összefűzni az ideális hatás elérése érdekében. Fémfalas medencéknél erre nincsen szükség, hiszen ott a fémpalást tágulása felveszi a megnövekedett térfogatot.

·        A létrát kötelező kivenni a medencéből a téliesítés során! A foglalatot le kell zárni, nehogy víz menjen bele és minden más korláttal, vagy például ugródeszkával hasonlóan kell eljárni.

·        A téliesítés során a medencét speciális védőtakaróval kell lefedni. Hangsúlyozzuk, hogy erre a célra nem megfelelő a szolár takaró, ezeknek túl kell futniuk a medencetesten, hogy hermetikusan le tudják zárni a medencét, nehogy bármi szennyeződés kerüljön a vízbe. Másik fontos ismertetőjegyük ezeknek a téli védőtakaróknak, hogy a víz felé néző oldaluk sötét színű. Erre azért van szükség, mert az algák a sötétben lényegesen lassabban szaporodnak, ez pedig nagyon fontos a hosszú téli „szünet” alatt.

·        A védőtakarót meg kell óvnunk a széltől is, ezért a szélein megfelelően ki kell súlyozni, erre a célra kapható speciális víztömlő nehezék is például.

 

Na de mi a helyzet a gépezetek téliesítésével?

 

·        Szükség van a gépházban található szűrő téliesítésére is, ha például homokszűrős berendezésünk van, akkor a medencetest vizének a leeresztése közben el kell végezni a szűrő visszamosását. Ezután ki kell nyitni a leeresztő dugót, hogy a benne található összes víz elfolyhasson, majd pedig már csak a homokszűrő váltószelepét kell téli állásba forgatni.

·        Roppant lényeges a szivattyú teljes víztelenítése, amit természetesen a szivattyú leszerelésével oldhatunk meg a legegyszerűbben. A szivattyúban található vizet nem elég kifolyatni, a legbiztonságosabb, ha egy kompresszorral alaposan kifúvatjuk az utolsó csepp nedvességet is. Tanácsos ekkor elvégezni a berendezés karbantartását is, valamint az elhasználódott alkatrészek cseréjére is ekkor kerítenek sort a legtöbben. A teljes víztelenítés, valamint az előszűrő kosár kitisztítása után olyan helyen kell tárolni a szivattyút, ahol nem érhetik mechanikai sérülések, és még a hőmérséklet sem kúszik egyszer sem fagypont alá.

·        A világítótestek akkor vannak veszélyben, ha a vízszint vonalában helyezkednek el. Ebben az esetben sajnos nem kerülhetjük meg, hogy a világítótesteket kiszereljük. A tavasz eljöveteléig tárolhatjuk egy helyiségben a szivattyúval a világítótesteket is, de ha nem akarjuk, vagy nem tudjuk hol tárolni, akkor a testekre nehezéket kötve a víz fenekére süllyesztve is jól fogják magukat érezni.

·        Az automata vegyszeradagolóval a szivattyúhoz hasonlóan bánjunk, az alapos víztelenítés itt is elengedhetetlen.

 

Mikor hívjunk szakembert?

 

A medence szakszerű téliesítése elsőre bonyolultnak tűnhet, és ha tényleg először, segítség nélkül csinálja a tulajdonos, akkor valóban meg fog vele izzadni. Minimális gyakorlással és tapasztalattal azonban szinte már-már ujjgyakorlatnak tűnik ez a folyamat. Ezért mi azt szoktuk javasolni a vásárlóinknak, hogy az első télnek lehetőleg szakember segítségével fussanak neki – akárcsak az első tavasznak -, ekkor megfigyelhetik, hogy mit, hogyan és milyen sorrendben kell végezni a tökéletes állapot eléréséhez. Az utána következő téliesítéseket már bátran végezheti mindenki saját kezűleg, ha figyelt (és esetleg még jegyzetelt is), akkor már nem lesz olyan nehéz dolga.



Megosztás másokkal: