VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

A kerti medence felkészítése a zord télre

2016. Október 22.

A kerti medence felkészítése a zord télre

A kerti medence sem bírja ki a hosszú tele mindenféle gondviselés nélkül, és az sajnos nem elég, ha valaki időben leereszti a vizet a medencéből és letakarja azt. És hogy mégis mit keres a Szivattyú Webáruház blogján egy olyan cikk, ami a medencék téli felkészítéséről szól? Nagyon egyszerű: minden medencéhez tartozik egy vízforgató szivattyú, és tapasztalataink szerint egyre több családi kert rendelkezik saját úszómedencével, amiknek a szivattyúi kapcsán tőlünk kérnek tanácsot. A téliesítést hiba lenne szükséges rosszként felfogni, úgy kell rá tekintenünk, mint kötelező óvintézkedésre. Az alapos és szakszerű téliesítési munkálatok elvégzése nélkül ugyanis a tavaszi/nyári nyitányra csak komolyabb javítási költségek árán láthatnánk neki, de az sincs kizárva, hogy a medence, vagy a gépészet teljes cseréjével kéne számolnunk.

 

Miről is van szó ilyenkor?

 

A téliesítés célja nem más, mint hogy a téli fagyokat úgy vészelje át a medencénk, hogy ne kelljen azon aggódnunk, hogy mi lesz vele, miután elolvad a hó. A téliesítés során a medencetest és a burkolat megóvására, a medence gépészeti részeinek védelmére, valamint a különböző csövek és szerelvények szétfagyás elleni védelmére egyaránt gondolunk. Nagyon fontos kiemelnünk, hogy a téliesítési munkálatokat csak akkor szabad elvégezni, ha a medence vizének hőmérséklete tartósan 15 °C alatt van. Az ennél magasabb hőmérsékletű vízben ugyanis nagy esély van arra, hogy elszaporodnak a különböző mikroorganizmusok, ami egyértelműen káros lehet az egészségünkre és persze a medencének sem tesz jót.

 

Téliesítés lépésről-lépésre

 

A medence és a csövek felkészítése a hideg időre:

 

·        Piszkos vizű medencét nem lehet téliesíteni, ezért legelőször ki kell takarítanunk a medencét. Elő a porszívóval és a hálóval, legyen a víz kristálytiszta!

·        A tisztítás nélkül a víz bealgásodhat, de a vízkőkiválás is komoly problémákat okozhat.

·        A medence vízszintjét a szkimmer, vagyis a vízszűrő nyílás alá kell eresztenünk.

·        A vízszint csökkentése után elengedhetetlen a vízvonal teljes körű megtisztítása a már fentebb említett okok miatt.

·        Nemcsak dolgos kezekre, hanem a megfelelő vegyszerekre is szükségünk lesz a téliesítés során: a zsíros szennyeződések ellen lúgos tisztítószerekre lesz szükségünk, míg a savas kémhatású vegyszereket a makacs vízkőlerakódások ellenszereként javasoljuk.

·         Az úgynevezett fagydugóval fogjuk a befúvókat szigetelni, célszerű ekkor elvégezni a csövek víztelenítését is. A fagydugóra azért van szükség, mert a tél során is gyakran előforduló hőmérséklet-ingadozás következtében, nélküle könnyedén nedvesség juthatna a csövekbe enyhébb időjárás esetén. Ez a nedvesség természetesen rögtön megfagy a következő hidegebb időszakban, ez pedig kárt tehet a csőben.

·        A fagytestek szabályos elhelyezésével biztosítjuk, hogy a fagypont alatti hőmérséklet hatására táguló víz ne tegyen kárt a medencetestben. Amikor a fagy hatására a víz szilárdul és nő a térfogata, akkor az összefűzött fagytestek zsugorodnak. A fagytesteket hosszanti és keresztirányban kell összefűzni az ideális hatás elérése érdekében. Fémfalas medencéknél erre nincsen szükség, hiszen ott a fémpalást tágulása felveszi a megnövekedett térfogatot.

·        A létrát kötelező kivenni a medencéből a téliesítés során! A foglalatot le kell zárni, nehogy víz menjen bele és minden más korláttal, vagy például ugródeszkával hasonlóan kell eljárni.

·        A téliesítés során a medencét speciális védőtakaróval kell lefedni. Hangsúlyozzuk, hogy erre a célra nem megfelelő a szolár takaró, ezeknek túl kell futniuk a medencetesten, hogy hermetikusan le tudják zárni a medencét, nehogy bármi szennyeződés kerüljön a vízbe. Másik fontos ismertetőjegyük ezeknek a téli védőtakaróknak, hogy a víz felé néző oldaluk sötét színű. Erre azért van szükség, mert az algák a sötétben lényegesen lassabban szaporodnak, ez pedig nagyon fontos a hosszú téli „szünet” alatt.

·        A védőtakarót meg kell óvnunk a széltől is, ezért a szélein megfelelően ki kell súlyozni, erre a célra kapható speciális víztömlő nehezék is például.

 

Na de mi a helyzet a gépezetek téliesítésével?

 

·        Szükség van a gépházban található szűrő téliesítésére is, ha például homokszűrős berendezésünk van, akkor a medencetest vizének a leeresztése közben el kell végezni a szűrő visszamosását. Ezután ki kell nyitni a leeresztő dugót, hogy a benne található összes víz elfolyhasson, majd pedig már csak a homokszűrő váltószelepét kell téli állásba forgatni.

·        Roppant lényeges a szivattyú teljes víztelenítése, amit természetesen a szivattyú leszerelésével oldhatunk meg a legegyszerűbben. A szivattyúban található vizet nem elég kifolyatni, a legbiztonságosabb, ha egy kompresszorral alaposan kifúvatjuk az utolsó csepp nedvességet is. Tanácsos ekkor elvégezni a berendezés karbantartását is, valamint az elhasználódott alkatrészek cseréjére is ekkor kerítenek sort a legtöbben. A teljes víztelenítés, valamint az előszűrő kosár kitisztítása után olyan helyen kell tárolni a szivattyút, ahol nem érhetik mechanikai sérülések, és még a hőmérséklet sem kúszik egyszer sem fagypont alá.

·        A világítótestek akkor vannak veszélyben, ha a vízszint vonalában helyezkednek el. Ebben az esetben sajnos nem kerülhetjük meg, hogy a világítótesteket kiszereljük. A tavasz eljöveteléig tárolhatjuk egy helyiségben a szivattyúval a világítótesteket is, de ha nem akarjuk, vagy nem tudjuk hol tárolni, akkor a testekre nehezéket kötve a víz fenekére süllyesztve is jól fogják magukat érezni.

·        Az automata vegyszeradagolóval a szivattyúhoz hasonlóan bánjunk, az alapos víztelenítés itt is elengedhetetlen.

 

Mikor hívjunk szakembert?

 

A medence szakszerű téliesítése elsőre bonyolultnak tűnhet, és ha tényleg először, segítség nélkül csinálja a tulajdonos, akkor valóban meg fog vele izzadni. Minimális gyakorlással és tapasztalattal azonban szinte már-már ujjgyakorlatnak tűnik ez a folyamat. Ezért mi azt szoktuk javasolni a vásárlóinknak, hogy az első télnek lehetőleg szakember segítségével fussanak neki – akárcsak az első tavasznak -, ekkor megfigyelhetik, hogy mit, hogyan és milyen sorrendben kell végezni a tökéletes állapot eléréséhez. Az utána következő téliesítéseket már bátran végezheti mindenki saját kezűleg, ha figyelt (és esetleg még jegyzetelt is), akkor már nem lesz olyan nehéz dolga.Megosztás másokkal: