VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

A járókerék szerepe a szivattyúban

2015. Szeptember 8.

A járókerék szerepe a szivattyúban

Mint minden eszköz, úgy a szivattyú hibátlan működése is a kisebb-nagyobb alkatrészek harmóniájának köszönhető. Az eszköz úgy van kialakítva, hogy sallangmentes legyen: nincs felesleges alkatrész, és legfeljebb az számít, hogy egy nem várt meghibásodás esetén könnyű vagy épp nehéz-e cserélni az adott alkatrészt. A tömítések, szimeringek, kondenzátorok, csatlakozóperemek és csatlakozók, valamint a tengelykapcsolók és szelepek mellett kiemelt szerepet kap a járókerék.

Mikor fontos a járókerék?

A járókerék a térfogat-kiszorítás elvén működő szivattyúknál használatos, és ahogy a neve is mutatja, egy olyan szerkezeti elemről beszélünk, ami energiaátalakítást végez mozgásának segítségével. A folyadékok mozgatásakor örvényalakú járókereket használunk, és az alkatrész egyik legfontosabb elemeinek a lapátokat tartjuk, amelyeknek száma a fordulatszámmal általában fordított arányban állnak. A járókerék a centrifugál-szivattyúknál és az örvényszivattyúknál számít lényeges elemnek. Az örvényszivattyúknál például olyan járókereket használnak, amiknek radiálisan elhelyezett lapátjai vannak; a motor által mozgatott járókerék lapátjai adják a nyomatékot a szívócsonkon belépő, majd a nyomócsonkon kilépő folyadéknak.

Járókerék-típusok

A szivattyúkat a járókerék kialakítása alapján is csoportosíthatjuk. A centrifugál-szivattyúk esetében van forgó és folyadékgyűrűs változat, előbbit tovább boncolgatva pedig beszélhetünk radiális, félaxiális, csatornás, vortex vagy épp axiális járókerékről. A térfogat-kiszorítás elvén működő szivattyúk esetében forgó és alternáló típusok vannak, előbbinél piskótalapátos, utóbbinál membrán járókerék segíti a működést. Alapanyagát tekintve ritkábban szilumin, gyakrabban inkább műanyag és acél, ha viszont nem tiszta vizet, hanem szennyvizet vagy diszperz darabokat tartalmazó vizet szállít az adott szivattyú, akkor nagy keménységű acélt alkalmaznak. A tartósság érdekében poliuretánnal is ki szokták burkolni a lapátokat, amely így tovább bírja a gyűrődést, ha a mozgatni kívánt víz nagyobb darabokat is tartalmaz.Megosztás másokkal:

Hozzászólások