VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A járókerék szerepe a szivattyúban

Nyitólap   »   Blog   »   A járókerék szerepe a szivattyúban
2015. Szeptember 8.

A járókerék szerepe a szivattyúban

Mint minden eszköz, úgy a szivattyú hibátlan működése is a kisebb-nagyobb alkatrészek harmóniájának köszönhető. Az eszköz úgy van kialakítva, hogy sallangmentes legyen: nincs felesleges alkatrész, és legfeljebb az számít, hogy egy nem várt meghibásodás esetén könnyű vagy épp nehéz-e cserélni az adott alkatrészt. A tömítések, szimeringek, kondenzátorok, csatlakozóperemek és csatlakozók, valamint a tengelykapcsolók és szelepek mellett kiemelt szerepet kap a járókerék.

Mikor fontos a járókerék?

A járókerék a térfogat-kiszorítás elvén működő szivattyúknál használatos, és ahogy a neve is mutatja, egy olyan szerkezeti elemről beszélünk, ami energiaátalakítást végez mozgásának segítségével. A folyadékok mozgatásakor örvényalakú járókereket használunk, és az alkatrész egyik legfontosabb elemeinek a lapátokat tartjuk, amelyeknek száma a fordulatszámmal általában fordított arányban állnak. A járókerék a centrifugál-szivattyúknál és az örvényszivattyúknál számít lényeges elemnek. Az örvényszivattyúknál például olyan járókereket használnak, amiknek radiálisan elhelyezett lapátjai vannak; a motor által mozgatott járókerék lapátjai adják a nyomatékot a szívócsonkon belépő, majd a nyomócsonkon kilépő folyadéknak.

Járókerék-típusok

A szivattyúkat a járókerék kialakítása alapján is csoportosíthatjuk. A centrifugál-szivattyúk esetében van forgó és folyadékgyűrűs változat, előbbit tovább boncolgatva pedig beszélhetünk radiális, félaxiális, csatornás, vortex vagy épp axiális járókerékről. A térfogat-kiszorítás elvén működő szivattyúk esetében forgó és alternáló típusok vannak, előbbinél piskótalapátos, utóbbinál membrán járókerék segíti a működést. Alapanyagát tekintve ritkábban szilumin, gyakrabban inkább műanyag és acél, ha viszont nem tiszta vizet, hanem szennyvizet vagy diszperz darabokat tartalmazó vizet szállít az adott szivattyú, akkor nagy keménységű acélt alkalmaznak. A tartósság érdekében poliuretánnal is ki szokták burkolni a lapátokat, amely így tovább bírja a gyűrődést, ha a mozgatni kívánt víz nagyobb darabokat is tartalmaz.Megosztás másokkal:

Hozzászólások