VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

Nélkülözhetetlen szivattyú alkatrészek 1. A csúszógyűrűs tengelytömítés

Nyitólap   »   Blog   »   Nélkülözhetetlen szivattyú alkatrészek 1. A csúszógyűrűs tengelytömítés
2015. Augusztus 19.

Még a megbízható, kifogástalanul működő szivattyúknál is előfordulhat, hogy anyagfáradás vagy egyéb okok miatt alkatrészt kell bennük cserélni.
Az esetek többségében szerencsére ez nem jelent akkora problémát, mint ahogy az elsőre hangzik, és sok alkatrészt nem csak olcsón be tudunk szerezni, de viszonylag könnyű is őket kicserélni. Mostani cikkünkben az egyik ilyen gyakran használt alkatrészt, a tengelytömítést mutatjuk be.


Mi az a tengelytömítés?

A tengelytömítés feladata, hogy az egymással közvetlenül érintkező két tér között megfelelő tömítést biztosítson, és így akadályozza meg vagy csökkentse közöttük a nem kívánatos anyagáramlást. A szivattyúk esetében természetesen a szállítani kívánt folyadék elillanását szeretnénk megakadályozni vele.
Tengelytömítésből is több fajta van, így beszélhetünk forgó vagy lengő mozgással dolgozóról; ezeken belül pedig van csúszógyűrűs tengelytömítés, radiális tengelytömítés vagy kettős tengelytömítés.

A csúszógyűrűs tengelytömítés

A csúszógyűrűs tengelytömítésre jellemző, hogy egyszerű a kialakítása, és hogy mivel nehéz üzemi körülményekre van kitalálva, ezért a legnagyobb tömítési problémák esetében is képest helyt állni. A forgó tengelytömítések csoportjába sorolható típus a forgó tengely, valamint az ahhoz tartozó álló rész között tömít.
Beszélhetünk egyszerű rúgós és ipari mechanikus típusról. Előbbit a háztartásokban, utóbbit leginkább víz-, élelmiszer-, vegyszer- és gyógyszerkezeléshez használt ipari szivattyúk esetében használják.

Kettős tengelytömítés

Iker tengelytömítésnek is nevezik azt a népszerű megoldást, aminél gyakorlatilag megkettőzik a tengelytömítést így az egyik meghibásodása esetén a másik tengelytömítés még ellátja a feladatát. Léteznek úgynevezett tandem tengelytömítések is, itt csak egy egy rugó van de mindkét oldalán van egy-egy forgórész melyek tengelyirányban az egymással szembefordított állórész között tömítenek, de napjainkban ez már egy ritkán használt megoldás. Ezeknek az a feladata, hogy még hatékonyabb szivárgásmentesítést biztosítson a környezet felé.
A kettős tengelytömítést például a centrifugál szivattyúk esetében alkalmaznak.

A radiális tengelytömítés

Népszerű és alacsony költségű megoldást kínálnak a radiális tengelytömítések, amelyekre jellemző, hogy szinte minden alkalmazáshoz kiválóan megfelelnek.
Egyik legnagyobb előnye a típusnak, hogy tartós tömítési hatékonyságot biztosít, illetve, hogy tehermentesített változatban is elérhető



Megosztás másokkal:

Hozzászólások