VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A vákuumszivattyú működése egyszerűen

Nyitólap   »   Blog   »   A vákuumszivattyú működése egyszerűen
2023. Május 19.

A vákuumszivattyú működése egyszerűen

Autók, nyomdaipari termékek, gyógyszerek, különböző bevonatok és csomagolások. Sok olyan tárgy vesz körül minket, aminek az elkészültéről fogalmunk sincs. Pedig sokszor érdekes gyártási fázisokon és eszközökön megy keresztül az a termék, amit mi utána nap mint nap használunk. Ilyen a vákuumszivattyú is, ami számos iparágban jelen van, mégse tudunk róla semmit. Csak azok ismerik, akik az adott iparágban dolgozva találkoztak már vele. Az alábbiakban röviden bemutatjuk tehát a működését, a típusait, és azt, hogy milyen területeken használják.

Mi az a vákuumszivattyú? Hol használják?

A vákuumszivattyúkat alapvetően gázok áramoltatására, mozgatására használják legfőképpen az iparban. Az úgynevezett száraz vákuumszivattyúk nem bonyolult szerkezetek, viszonylag könnyű őket szabályozni, ráadásul a környezetet is kímélik a működésük során, ami egyre fontosabb szemponttá válik minden iparágon belül. A fenntartható gyártási folyamatoké ugyanis a jövő.

A vákuumszivattyú röviden egy olyan szerkezet, ami zárt térből valamilyen gázt (akár levegőt) távolít el és így részleges vákuumot hoz létre. Ehhez egy erős szívó hatásra van szükség.

A gyógyszeripartól kezdve az élelmiszeriparig rengeteg ágazatban használják. Gondoljunk csak a vákuumcsomagolt élelmiszerekre, amik így sokáig megőrzik az eredeti színüket, állagukat. Ez egyben csomagolástechnika is. A gyógyszeriparban bizonyos komponensek gyors szárítására is használatos. Ezek mellett az olajipar, gépipar, gázipar is hasznosítja.

A gyógyszeriparban mozgatnak vele szelepeket, létezik vákuumszűrő, vákuumtisztító is. A gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban nagyon fontos a tisztaság és a szennyeződések elkerülése. A szivattyúknak tehát ilyen szempontból is kifogástalanoknak kell lenniük.

Látható tehát, hogy szinte nincs olyan termelési ágazat, amiben ne lenne helye a vákuumszivattyúnak, természetesen ebből is sokféle típus létezik.

A vákuumszivattyúk típusai

Nézzük a fő típusokat!

A legelterjedtebb a folyadékgyűrűs, vagy vízgyűrűs vákuumszivattyú a mozgó alkatrésszel operáló szivattyúk körébe tartozik. Léteznek ugyanis olyan vákuumszivattyúk is, amik mozgó alkatrész nélkül hozzák létre a vákuumot víz, gőz vagy levegő hajtóközegű sugárszivattyúval.

A bányászatban, a vegyiparban, erőművekben és az építőiparban is használják őket. Ezek azok a szivattyúk, amikkel egy háztartásban nem igen fogunk találkozni. A működésük is kicsit bonyolultabb annál.

Működése a centrifugális erőn alapszik, amit az excentrikusan elhelyezett csillag alakú, forgó lapátok hoznak létre. A forgó mozgás hatására a víz gyűrű alakot vesz fel, innen ered a szivattyú neve is. A vízgyűrű és a lapátok között egymástól különböző térfogatú terek jönnek létre.

Többféle strapabíró anyagból készülnek. A járókerék általában réz, az első és hátsó szivattyúház, valamint a fokozatház öntöttvas. A tengely rozsdamentes acél.

Létezik ezen kívül még lengődugattyús, forgódugattyús, turbó-vákuumszivattyú, olajkenésű, olajtömítéses, szárazlapátos és szívó-nyomó vákuumszivattyú

A lengődugattyús és forgódugattyús vákuumszivattyú a térfogat-kiszorítás elvén működik. 

A vákuumszivattyú működése

Amint az előbb is láthattuk vagy vízgyűrű segítségével hoz létre vákuumot a szivattyú vagy az injektor elv alapján a víz- és gőzsugár vákuumszivattyú. 

A száraz vákuumszivattyúk esetében lényeg, hogy száraz maradjon a szivattyú belseje. Azt, hogy különböző szennyeződések kerüljenek a rendszerbe szűrők és úgynevezett kicsapó edények gátolják meg. Szinte kopásmentesen tudnak működni a vákuumszivattyúk, főleg ha minőségi terméket választunk. A turbó-vákuumszivattyú az áramlástani elveken alapszik.

A szivattyút egy szívóvezeték köti össze azzal a térrel, ahonnan ki kell vonni a gázt. A szerkezet érzékeli, ha megtelt a célhenger, s ilyenkor elzárja a két teret egymástól .

A jó vákuumszivattyúk jellemzői

Az a fontos, hogy az adott ipari környezethez megfelelő vákuumszivattyút válasszuk. Ezt befolyásolja az adott gyártási folyamat. Annak a gáznak az összetétele, amivel majd dolgoznia kell. 

Ha extra tisztaság vagy fertőtlenítés a cél, akkor lényegesek a szűrők és egyéb biztonsági alkatrészek. A veszélyes gázokról nem is beszélve.

Bírnia kell a folyamatos munkát, ráadásul egyenletes teljesítmény mellett. A vákuum fenntartása ugyanis nem ingadozhat, főleg, ha az a gyártásban romlást eredményez.

Vannak olyan márkák, amikben bátran meg lehet bízni. Ilyen az Anest Itawa, a Becker, a BGS General, Busch, Ebara, Galileo, Gardner Denver, Kinney, Pfeiffer/Balzers, Robuschi, Solberg, Stokes, Varian. És a sort még lehetne folytatni.

Mivel az ipar a fő felhasználási területe a vákuumszivattyúnak, ellen kell tudjon állni a különböző vegyszerknek. Ez minden iparágban más és más lehet.

Az üzemeknek is akkor éri meg befektetni egy minőségi vákuumszivattyúba, ha az utána olcsón üzemeltethető és a karbantartása sem kíván meg csillagászati összegeket. Ehhez egyrészt az kell, hogy a megfelelő márkát válasszuk, másrészt a beszerelést is profi csapatra kell bízni. 

A nagyobb üzemeknek van saját minőségbiztosító részlegük, akik felelnek a gyártás során alkalmazott eszközök állapotának folyamatos ellenőrzéséért is. Az új eszközök beszerzése is az ő feladatuk szokott lenni. Ha Ön esetleg éppen ilyen területen dolgozik és vákuumszivattyút keres, akkor nézzen szét a szivattyúwebáruház oldalán.

Mikor és milyen szempontok alapján érdemes vákuum szivattyút vásárolni?

Akkor érdemes venni, ha olyan területen dolgozunk, ahol a gyártásban szükséges egy vákuumszivattyú jelenléte. Vagy ha gondolkodunk rajta, hogy egy-egy munkafázist eredményesebben, gyorsabban tudunk elvégezni vele. A folytonos optimalizálás és fejlesztés minden iparágban jelen kell, hogy legyen. 

Másfajta vákuumszivattyú szükséges a különböző szűrésekhez, megint más a desztillációhoz vagy vákuumbepárláshoz, kísérletekhez, de a vízsugárszivattyúkat is kiválthatjuk velük.

A szempontokat mindig az határozza meg, hogy milyen területen szeretnénk használni. Szerencsére szakemberek is a segítségünkre lehetnek ebben.

Mérlegelni kell a szivattyú anyagát, szállítási teljesítményét, a maximum folyadékhőmérsékletet (folyadékgyűrűs szivattyú esetén), a szívóoldali és nyomóoldali csatlakozás paramétereit.

Nézzen körül kínálatunkban!

A szivattyúwebáruház oldalán talál sokféle folyadékgyűrűs vákuumszivattyút többek között az Emmecomtól és a Findertől. Minden termék mellett megtalálja az ajánlott felhasználási területet, a szivattyú paramétereit, a működéséhez szükséges áramigényt és egyéb hasznos információkat. Tehát a technikai adatokat és a tulajdonságokat.

Az épp 2023-ban 30 éves családi vállalkozásunk lefedi a piacon elérhető teljes szivattyúkínálatot úgy, hogy folyamatosan figyeljük is az új szereplőket, az egyre fejlettebb megoldásokat. Kínálatunkban a vákuumszivattyúk mellett találhatók szép számmal olyan szivattyúk is, amik lakossági felhasználásra készültek: öntözéshez, a házak vízellátásához, medencék karbantartásához.



Megosztás másokkal:

Hozzászólások