VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

Mit kell tudnom a vákuumszivattyúkról?

2015. Augusztus 17.

Mit kell tudnom a vákuumszivattyúkról?

A szivattyúk egyik kevésbé ismert, de annál hasznosabb és az iparban előszeretettel alkalmazott típusa az úgynevezett vákuumszivattyú, amelyeket nem folyadék, hanem gáz halmazállapotú anyagok mozgatására használnak.

A vákuumszivattyú feladata, hogy eltávolítsa a gázt egy zárt térből, ahol így részleges vákuum alakul ki. Használja többek között fémipar, a gépipar, az élelmiszeripar, a csomagolástechnika, az olaj- és a gázipar, a nyomdaipar, illetve a bútorgyártás.

A vákuumszivattyúk típusai

A vákuumszivattyúk többfajta elven (fizikai törvényszerűség) szerint működhetnek, és ahogy sok más típusnál, úgy itt is sokfajta kialakítással találkozhatunk. Mindegyik típusnak megvan a maga előnye és hátránya, ezért is fontos, hogy a felhasználás előtt tisztában legyünk, melyik illeszkedik legjobban a céljainkhoz.

A térfogat-kiszorítás elvén működik a lengődugattyús és forgódugattyús vákuumszivattyú, míg az áramlástani elveket használja a turbó-vákuumszivattyú; emellett érdemes megemlíteni az injektor elv segítségével dolgozó a víz- és gőzsugár-vákuumszivattyú.

A működés azonban hasonló. A szivattyút egy szívóvezetékkel kötik össze a térrel, ahonnan ki kell vonni a gázt, és ha a célhenger megtelt a légnemű anyaggal, akkor a gép automatikusan elzárja egymástól a két teret.

A jó vákuumszivattyúkról

Számtalan cég gyárt jó minőségű, tartós vákuumszivattyúkat, így a fogyasztónak nem mindig van egyszerű dolga, ha kútfőből táplálkozva szeretné kiválasztani a leginkább testhez álló megoldást.

A legjobb, legmegbízhatóbb márkák közé tartozik a teljesség igénye nélkül az Anest Iwata, a Becker, a BGS General, a Busch, az Ebara, a Galileo, a Gardner Denver, a GEV, a Kinney, a Pfeiffer/Balzers, a Robuschi, a Solberg, a Stokes vagy épp a Varian.

A szakértők pedig még ezt a listát is el tudják mélyíteni, ugyanakkor sokat tudnak segíteni abban is, hogy a felhasználás szemszögéből megközelítve kiválasszák a legjobb megoldást. Persze ehhez nekünk, vásárlóknak tudnunk kell, hogy mi az alkalmazási terület: szűrés, fizikai kísérletek, rotációs vákuumbepárlás, desztilláció vagy épp a vízsugárszivattyúk kiváltása.

A jó vákuumszivattyúra ugyanakkor mindig jellemző, hogy olcsó a fenntartása és a karbantartása, tartós, vegyszerálló, valamint megfelelő légszállítási tartománnyal bír.Megosztás másokkal:

Hozzászólások