VL SZIVATTYÚ KFT.
+36-29-320-150 Tel.: 06-29/320-150
Kapcsolatfelvétel E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu

A különböző vákuumszivattyúk rövid bemutatása

Nyitólap   »   Blog   »   A különböző vákuumszivattyúk rövid bemutatása
2015. Augusztus 21.

A különböző vákuumszivattyúk rövid bemutatása

Ahogy korábbi cikkünkben is olvashattuk, kétfajta törvényszerűség segítheti a vákuumszivattyúk működését: a térfogat-kiszorítás elve mellett ezek a gépek kihasználhatják az áramlástani elveket és az injektor elvet is. Mi, felhasználók dönthetjük el, hogy melyik kialakítás és melyik eszköz (valamint annak előnye) segít elérni legjobban céljainkat.

Mostani írásunk éppen ezért négy típust mutat be: kettőt a térfogat-kiszorítást használók közül, egyet-egyet pedig az áramlástani és injektor elv szerint működők közül.

Térfogat-kiszorítás 1: A dugattyús vákuumszivattyúk

A lengődugattyús vákuumszivattyúk a munkatér térfogatának csökkentésével vagy növelésével érik el, hogy a szállítani kívánt gáz mozgásba lendüljön.

Mivel a gáz hajlamos arra, hogy a munkafolyamat során bemelegedjen, ezért vízhűtött hengerrel kell hűteni a munkateret és az ott található dugattyút. Ez utóbbi lehet lengő- vagy forgódugattyú is.

Térfogat-kiszorítás 2: A folyadékgyűrűs vákuumszivattyúk

Szintén a térfogat-kiszorítás elvét használják a folyadékgyűrűs vákuumszivattyúk, amelyeknél a hengeralakú házban lévő forgó lapátrendszer centrifugális erőteret alakít ki működése során.

A típusnál fontos segédeszköz a munkaterületbe kerülő, alacsony hőmérsékletű víz: a járókerék lapátjai és a centrifugális erő miatt gyűrű alakba rendeződő víz között olyan kamrák jönnek létre, amiknek változik a térfogata. A szívóoldalon megnő a térfogat, a nyomónyílásnál csökken, a gáz pedig a megfelelő irányba távozik.

Áramlástan: A turbó-vákuumszivattyúk

Az áramlástani elvet használják ki az úgynevezett turbó-vákuumszivattyúk, amelyek viszonylag nagy fúvóképességgel tudnak dolgozni.

A létfontosságú belső elem, a motorral hajtott járókerék irányítja az egészet: a kerékhez tengelyirányból lép be a gáz, ami végül a tengelyre merőlegesen gyorsulva hagyja el a teret.

Injektor elv: A víz- és gőzsugár-vákuumszivattyúk

Az olcsón fenntartható, üzembiztos és csendes vízsugár- és a gőzsugárszivattyúk alkalmasak arra is, hogy vákuumot hozzanak létre, ezért gázok mozgatására is kiválóan használhatók.

Működésük során ezek az eszközök a megnövekedett mozgási energia miatt lecsökkenő nyomási energiát használják fel: mivel a szűkülő csőben felgyorsul a víz vagy a gőz sebessége és annak mozgási energiája, ezért a cső mögött lévő kamrában nyomáscsökkenés alakul ki, így a gáz elkezd onnan kiáramlani.



Megosztás másokkal:

Hozzászólások