VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

A légnyomásos vízemelő működése

2015. Június 23.

A légnyomásos vízemelő működése

Az emberiség történelme során mindig is kiemelt figyelmet kapott az öntözés, valamint az ehhez szükséges vízmozgatás.

Már a történelmi időkben, évezredekkel ezelőtt sem volt mindegy, hogy egy kevésbé csapadékos területre miképp juttatnak el az akkori emberek nagy mennyiségű vizet. Ismerjük a példákat Egyiptomból, Mezopotámiából és a távoli Kelet vidékeiről.

Természetes volt tehát, hogy a leleményesség egy sor ötletes variációt szült, amelyek aztán vagy működtek vagy nem. A régi, még csak a természet erőit használó eszközök egyszerű megoldások voltak, és a Mammut-szivattyúként is nevezett légnyomásos vízemelő is ebbe a kategóriába tartozik.

Nézzük hát, hogy a szivattyú ezen típusa miképp működik, valamint milyen előnyei és hátrányai vannak.

Hogy néz ki a légnyomásos vízemelő?

A Mammut-szivattyú kevés alkatrészből áll, és rendkívül egyszerű a működése, ezért nemcsak takarékos, de hosszú éveken át képes kiszolgálni tulajdonosát. Karbantartása egyszerű, hiszen nincsenek például forgó alkatrészek, viszont az eszköz hatásfoka nem a legjobb, hiszen még ideális esetben sem tudunk 35-40 százaléknál többet kihozni belőle.

Cserébe a légnyomásos vízemelő képes arra, hogy nagy víztömeget mozgasson meg, amit speciális felépítésének köszönheti. Az alapot egy nagy átmérővel rendelkező függőleges csővezeték adja, amibe felülről csatlakozik a nyomóvezeték.

Hogy ez miért jó? Egyszerű fizika!

Így dolgozik értünk a légnyomásos vízemelő

A kompresszorból alulról érkező levegő miatt a légnyomásos vízemelő ugyanis ki tudja használni a fizika egyik törvényét. A nyomócsőbe érkező levegő könnyebb fajsúlyú a víznél, ezért amikor keverednek, akkor megváltozik a folyadék sűrűsége.

A buborékokkal felhígult víz ezért elindul felfelé a nyomócsövön keresztül. Ez a felhajtóerő az, ami működteti a Mammut-szivattyút.

A hatásfokát két tényező határozza meg: egyrészt az, hogy a cső víz alatti része milyen hosszú a a szállítómagassághoz viszonyítva, másrészt a folyadékon áthaladó gáz és a felfelé haladó keverék sebességei közötti különbség.

A Mammut-szivattyút fúrt vagy ásott kutak mellett kútfúrásoknál is használhatjuk próbaszivattyúzásra.Megosztás másokkal: