VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Így működik az arkhimédészi csavar

2015. Június 8.

Így működik az arkhimédészi csavar

A szivattyú ősi találmány, amelyet a jelenkor képes volt és képes most is folyamatosan tökéletesíteni. Azonban vannak olyan változatok, amelyeket az évszázadok, sőt, az évezredek sem koptattak meg, és még ma is használhatunk, ha a szükség úgy hozza.Ilyen történelmi szivattyúfajta az arkhimédészi csavar, amelynek első leírását a híres ókori görög természettudós, Arkhimédész adta. A jövő nemzedékei pedig végtelenül hálásak neki ezért.

Honnan ered és hogyan működik?
A csavarszivattyúnak is hívott típus talán az egyik legrégebbi szivattyú, hiszen bár 2300 éve vetette papírra működését a Szicíliában született görög polihisztor, azt már valószínűleg előtte is aktívan használták.A szivattyút Szemiramisz függőkertjénél is alkalmazhatták, és feladata az öntözés feladatainak leegyszerűsítése volt. A hatékony és gyorsabb munkavégzést biztosító arkhimédészi csavarral ugyanis már a régi, nem gépesített időkben is meg tudták oldani, hogy a víz nagyobb mennyiségben jusson el a magasabban fekvő területekre.Persze használták azóta bányák és állóvizek lecsapolására, valamint hajók víztelenítésére is, hiszen az eszköznek nemcsak a működése, hanem a felépítése is rendkívül egyszerű.
A csavarházból és az abban található csavarból álló gép az utóbbi forgatásával dolgozik. A vizet egy cső segítségével mozgatják, és a folyadék a tengely megfelelő irányba történő mozgatása miatt áramlik.

Milyen altípusai vannak az arkhimédészi csavarnak?
A módszer egyszerű gépet rejt, amelynél a csavar valójában a lejtő egy formája, és az ezzel a kialakítással biztosítja a folyadék mozgatását.
Az pedig már csak természetes, hogy az arkhimédészi csavar is elkészíthető alternatív kialakítással. A kétféle végeredménynél a legnagyobb különbséget a csavar eltérő rögzítése adja. Az állandó kísérletezés, módosítás és javítás egyik oka, hogy a gépet az élet legkülönbözőbb területein alkalmazhatjuk.
Az arkhimédészi csavar fő adata a víz kiemelése és az öntözés, azonban a csavarszivattyú kiválóan hasznosítható a szennyvíztisztításában és a halgazdálkodásban.Megosztás másokkal:

Hozzászólások