VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Fontos Információ!
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

Az EUR/HUF árfolyam nagymértékű változása miatt, csak a raktáron lévő termékek árát tudjuk garantálni!
A rendelésre érkező termékek webáruházban szereplő ára csak tájékoztató jellegű, ezekről kérjen információt elérhetőségeinken!

A szivattyú és fajtái

2015. Május 15.

A szivattyú és fajtái

Az otthonok és az ipari területek nélkülözhetetlen kiegészítői a szivattyúk, amelyek mechanikai munka során, az áramlástani elvek alapján folyadékot szállítanak. Ide sorolhatóak a régebben használt gémeskutak és vízkerékkel hajtott megoldások, azonban ma már elsősorban a gépesített szivattyúknak van szerepe.

Milyen típusai léteznek a berendezésnek?

A legalapvetőbb fajták az emberi erővel működő merítőművek, pl. a gémeskút. Ezek mellett megkülönböztetünk (1) térfogat-kiszorítási elven működő szivattyút, (2) örvényszivattyút, (3) mamut-szivattyút, (4) sugárszivattyút, (5) torlónyomás-szivattyút, (6) vízemelő kost és (7) arkhimédészi csavart. Mindezeken felül léteznek még nem mechanikai elven működő berendezések, amelyeket azonban csak ritka esetben szerelnek be.

Az első két helyezett

Természetesen mindegyik típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyek alapján mindenki eldöntheti, hogy számára melyik az ideális választás. Van azonban kettő, ami a legtöbbször szerepel a bevásárlási listán – a szivattyúk első két helyezettje az örvény- és a térfogat-kiszorítási elven működő típus.

Előbbi a folyadékot egy járókerék segítségével mozgatják a csövekben. A szívócsonkon keresztül beszivárgott anyag áthalad a kerék lapátjai között, amelyek megadják a szükséges nyomatékot a folyadékáramnak. Ennek következtében megnő az össznyomás, így a folyadék távozni tud egy csövön keresztül.

Ha egy tartály térfogatát megváltoztatjuk, akkor a folyadék kiáramlik a nyíláson és a csővezetéken keresztül – ezen elv alapján működik a térfogad-kiszorítási szivattyú. Ebbe a csoportba sorolhatjuk a dugattyús-, a fogaskerék-, a szárnylapátos-, a vízgyűrűs- és a csavarszivattyút.

És a „többiek”?

A vízemelő kos a víz nagyobb magasságra történő szivattyúzásában jelent hatalmas segítséget; a mamut-szivattyú nagynyomású levegő vagy más gáz alkalmazásával mozgatja a folyadékot; a sugár-szivattyú pedig egy szűkülő fúvókával működik. Az arkhimédészi csavar története egészen az ókorig nyúlik vissza, akkor írta le ugyanis Arkhimédész a működésének elvét. Eszerint a berendezés maga egy csőből áll, amelynek egyik felét vízbe illesztik, a két végén található csavarfelületnek köszönhetően pedig képes a vizet szállítani.

A szivattyúk „családja” igen népes, tagjainak mind megvan a sajátos működési elve. Ezeket megismerve könnyebben találhat rá az ideális megoldásra, de kérdésével bátran forduljon munkatársunkhoz. Megosztás másokkal:

Hozzászólások