VL SZIVATTYÚ KFT.
Tel.: 06-29/320-150
 E-mail: info@vlbt.hu
https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/gfx/logo.pngVL Szivattyú Kft.+36-29-320-150info@vlbt.hucustomer support
Szivattyuwebaruhaz.hu
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírusos járvány terjedése miatt sajnos üzletünket nem nyitjuk ki március 31-én, azt határozatlan ideig zárva tartjuk! A webáruházunkban, e-mail-en továbbra is fogadjuk és teljesítjük megrendeléseiket, melyeket személyes átvételel is megrendelhetik (csak webáruházas rendelés esetén), vagy szokás szerint futárszolgálatokkal juttatunk el Önökhöz, illetve ügyfélszolgálatunk telefonon is rendelkezésükre áll.
Ügyfélszolgálatunk leterheltsége miatt telefonhívását csak ritkán tudjuk fogadni. Kérjük, írjon e-mailt, a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk rá!

A szivattyú és fajtái

2015. Május 15.

A szivattyú és fajtái

Az otthonok és az ipari területek nélkülözhetetlen kiegészítői a szivattyúk, amelyek mechanikai munka során, az áramlástani elvek alapján folyadékot szállítanak. Ide sorolhatóak a régebben használt gémeskutak és vízkerékkel hajtott megoldások, azonban ma már elsősorban a gépesített szivattyúknak van szerepe.

Milyen típusai léteznek a berendezésnek?

A legalapvetőbb fajták az emberi erővel működő merítőművek, pl. a gémeskút. Ezek mellett megkülönböztetünk (1) térfogat-kiszorítási elven működő szivattyút, (2) örvényszivattyút, (3) mamut-szivattyút, (4) sugárszivattyút, (5) torlónyomás-szivattyút, (6) vízemelő kost és (7) arkhimédészi csavart. Mindezeken felül léteznek még nem mechanikai elven működő berendezések, amelyeket azonban csak ritka esetben szerelnek be.

Az első két helyezett

Természetesen mindegyik típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyek alapján mindenki eldöntheti, hogy számára melyik az ideális választás. Van azonban kettő, ami a legtöbbször szerepel a bevásárlási listán – a szivattyúk első két helyezettje az örvény- és a térfogat-kiszorítási elven működő típus.

Előbbi a folyadékot egy járókerék segítségével mozgatják a csövekben. A szívócsonkon keresztül beszivárgott anyag áthalad a kerék lapátjai között, amelyek megadják a szükséges nyomatékot a folyadékáramnak. Ennek következtében megnő az össznyomás, így a folyadék távozni tud egy csövön keresztül.

Ha egy tartály térfogatát megváltoztatjuk, akkor a folyadék kiáramlik a nyíláson és a csővezetéken keresztül – ezen elv alapján működik a térfogad-kiszorítási szivattyú. Ebbe a csoportba sorolhatjuk a dugattyús-, a fogaskerék-, a szárnylapátos-, a vízgyűrűs- és a csavarszivattyút.

És a „többiek”?

A vízemelő kos a víz nagyobb magasságra történő szivattyúzásában jelent hatalmas segítséget; a mamut-szivattyú nagynyomású levegő vagy más gáz alkalmazásával mozgatja a folyadékot; a sugár-szivattyú pedig egy szűkülő fúvókával működik. Az arkhimédészi csavar története egészen az ókorig nyúlik vissza, akkor írta le ugyanis Arkhimédész a működésének elvét. Eszerint a berendezés maga egy csőből áll, amelynek egyik felét vízbe illesztik, a két végén található csavarfelületnek köszönhetően pedig képes a vizet szállítani.

A szivattyúk „családja” igen népes, tagjainak mind megvan a sajátos működési elve. Ezeket megismerve könnyebben találhat rá az ideális megoldásra, de kérdésével bátran forduljon munkatársunkhoz. Megosztás másokkal:

Hozzászólások